KABIZLIK NEDİR? NASIL GEÇER VE NE İYİ GELİR?

1434

Gündelik hayatta sık sık karşılaşmadığımız bir durum olan kabızlık yakalanıldığı zaman oldukça sıkıntılar çıkarmaktadır. Gün içerisinde tuvalet ihtiyacının karşılanamaması durumunda mide bulantısı, kusma ve bir çok kötü duruma yol açmaktadır.

Kabızlık Nedir?

Bu hastalık dışkılama sıklığının azalması veya durması olarak tanımlanır. Bağırsakların işlemini yapmasına izin vermeyen bu durum pek çok sebepten dolayı yaşanabilmektedir. Aynı zamanda dışkılamanın azalması veya durması da kabızlık belirtileri olarak tanımlanmaktadır.

Kabızlığın Nedenleri

  • Lifli besinlerin az tüketilmesi,
  • Dışkılama ihtiyacının sürekli olarak ertelemek başlarda ishale sonrasında ise uzun vadeli bağırsak problemlerine neden olmaktadır.
  • Fazla miktarda rafine şeker veya ürünlerinin tüketilmesi,
  • Bağırsaklarda oluşan iltihap yada tümör ile kanser gibi hastalıklar,
  • Uzun süre isteyen seyahatlerin sık sık yapılması bağırsakların tembel bir hal almasını sağlayacaktır,
  • Bazı ilaçların yan etkisi olabilir,
  • Gebelik kabızlığı tetikleyecek sebepler olabilmektedir.

Bunlar kabızlık nedenleri olarak doktorlar tarafından dikkat edilmesi için açıklanan günlük hayat içerisinde belirlenecek bir takım önlemlerdir.

Kabızlık Nasıl Giderilir?

Sabah kahvaltıda zeytin yağı tüketimini artırmak, akşam yemeklerde zeytinyağlı besinler tüketmek kabız kişilerin yapacağı ilk değişiklik olmalıdır. Eğer kişilerin acil yapmaları gereken yada önemli olan bir görüşmeye gitmesi gerekecek bir durum var ise kabızlık hemen nasıl geçer diye etrafındaki kişilerin yanlış tavsiyelerine uyarak daha kötü hale getiren besinler tüketmektedir. Hastalığın hızlı bir şekilde geçmesi için kişilerin bir bardak su içerisine 1 yemek kaşığı bal karıştırarak içmesi yeterli olacaktır. Bu karışım bağırsakların yumuşaması ve çalışmasını sağlayacaktır.

Kabızlık İçin Şifalı Bitkiler

Dışkılama problemi yaşayan kişilerin genel olarak problemi lif içeriği az besiler tüketmesidir. Bu yüzden dolayı kabızlığa iyi gelecek bitkiler kısmında lif içeriği açısından zengin olan incir tavsiye edilmektedir. İncir aşırı sabah öğle ve akşam birer adet olarak tüketildiği vakitte bağırsakların eski çalışma düzenine kavuşmasını sağlayacaktır. Diğer bir yandan ise sinameki otu çay halinde tüketildiği zaman doğal bir müshil görevi görmektedir. Genellikle kabızlık için en çok tercih edilen bitkisel çay sinameki olmaktadır.

Eğer kabızlık problemi yaşanıyorsa öncelikle kabızlık ilacı aramak yerine bitkisel tedavilere yönelmesi daha sağlıklı olacaktır.

SenceSağlık için yeterince lifli besinler tüketiyor muyuz?

CEVAP VER

Lütfen Yorumunuzu Yazın
Lütfen Buraya Ayınızı Girin